Juridische consequenties voor organisaties van (kunst) evenementen door Corona

Vaststelling van een lange termijn met Corona-maatregelen is gunstig voor de evenementenbranche: zo lang de overheid niets verbood, konden organisaties hun voorbereidingen niet stoppen en zich beroepen op de overmachtsclausule voor de verzekeraar. Volgens advocaat Halfens vallen pandemieën niet onder een evenementenverzekering. En zelf voorbereidingen stoppen kan leiden tot geen aanspraak mogen maken op verzekeringen, waardoor de maatregelen door de overheid voor hen noodzakelijk waren. Willem Westerman laat in het NRC weten dat een overmachtclausule afhankelijk is per verzekeraar. Het NRC meldt verder dat “Bij NN Group, een van de grootste verzekeraars van Nederland, dekte de evenementenverzekering een overmachtssituatie als een pandemie tot voor kort wel. Maar op 27 februari heeft de verzekeraar een epidemie-clausule laten opnemen, waardoor annuleringen door corona sindsdien niet meer verzekerd zijn.”

Verder moeten organisaties tickets terugbetalen van evenementen die geen doorgang kunnen bieden. Sommige partijen bieden een voucher aan. Tefaf Maastricht sloot voortijdig haar deuren.

Minister Van Engelshoven heeft extra maatregelen genomen voor de zwaar gedupeerde culturele sector, zoals uitstel huur musea en subsidies die alvast worden uitgekeerd. bronnen NOS, NRC en Rijksoverheid