top of page
  • Sakshi Singla

1 december Ledenvergadering: De nieuwe uitvoering van het restitutiebeleid: herkomstonderzoek en rei

Op vrijdag 1 december 2017 zal de najaar bijeenkomst van de Vereniging Kunst Cultuur Recht plaatsvinden vanaf 15:15 tot ca. 18:00 in de Raadzaal van de Beurs van Berlage, Oudebrugsteeg 9, 1012 JN Amsterdam.


Het thema van de bijeenkomst is: De nieuwe uitvoering van het restitutiebeleid: herkomstonderzoek en reikwijdte

Op 4 oktober 2016 stuurde de Minister van OCW een brief naar de Tweede Kamer over het restitutiebeleid cultuurgoederen Tweede Wereldoorlog. Ze informeerde de Kamer daarin over de toekomst van het restitutiebeleid voor naziroofkunst.


De brief van de minister roept allerlei vragen op, waaronder de vraag hoe objectief herkomstonderzoek moet plaatsvinden en of de reikwijdte van het restitutiebeleid breder getrokken moet worden dan WOII roofkunst alleen.


Een aantal inspirerende sprekers zal vanuit hun bijzondere praktijk bovenstaande vragen bespreken:

Evelien Campfens – promovenda verbonden aan het Grotius Centre for International Legal Studies van de Universiteit Leiden, titel onderzoek: Recht en onrecht in roofkunstkwesties. Evelien zal een schets geven van verschillende categorieën roofkunst en aan de hand van stellingen voer voor de discussie aanleveren.


Merel van Erp – wetenschappelijk medewerker en herkomstonderzoeker bij het Rijksmuseum. Merel zal vertellen waar volgens haar de uitdagingen liggen op het gebied van herkomstonderzoek voor de komende jaren.


Discussieleider: Mariska van Zelst-de Wit (bestuurslid VKCR)

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Najaarsbijeenkomst 18 november: De erfgoedwet

Op 18 november is de najaarsbijeenkomst van de Vereniging Kunst Cultuur Recht. Met als thema: De nieuwe Erfgoedwet. Hoe pakt de visie van de wetgever uit in de praktijk? Zijn cultuurgoederen voldoende

Voorjaarsbijeenkomst 2016

De voorjaarsbijeenkomst 2016 (tevens algemene ledenvergadering) van de Vereniging Kunst Cultuur Recht vindt plaats op vrijdag 13 mei 2016 vanaf 15.45 uur tot 18.15 uur in het auditorium van het Van Go

Ledenvergadering 2 juni

Op vrijdag 2 juni 2017 zal de voorjaarsbijeenkomst (tevens algemene ledenvergadering) van de vereniging plaatsvinden. Het onderwerp van de bijeenkomst is 'Governance in Cultuur en de nieuwe Wet bestuu

Comments


bottom of page